Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΝΑΡΝΙΑ


To 2005 κυκλοφόρησε το πρώτο μέρος της σειράς φαντασίας του C. S. Lewis « Τα χρονικά της Νάρνια ».

Η κυκλοφορία της ταινίας προκάλεσε ενθουσιασμό στους Χριστιανούς.

Και όχι άδικα. Γιατί ο C. S. Lewis θεωρείται ένας από τους σύγχρονους χριστιανούς απολογητές και διανοητές και αυτή η σειρά είναι κάτι σαν χριστιανική αλληγορία.


Πολλές Εκκλησίες ενοικίασαν κινηματογραφικές αίθουσες ώστε όλα τα μέλη τους να παρακολουθήσουν μαζί την ταινία.

Το ίδρυμα του Billy Graham ( πρόκειται για τον γνωστότερο Αμερικάνο Ιεροκήρυκα ) εξέδωσε ανακοίνωση: « Ο Λέων του Ιούδα ( Χριστός ) βρυχήθηκε και πάλι »!

Στην πρώτη ταινία, « Το λιοντάρι, η μάγισσα και η ντουλάπα » οι αντιστοιχίες είναι εμφανείς. Η βασίλισσα του χιονιού και ο αιώνιος χειμώνας που έχει επιβάλλει στη Νάρνια συμβολίζουν τον Σατανά και την ειδωλολατρεία με την οποία αυτός καταδυνάστευε την ανθρωπότητα. Το λιοντάρι Άσλαν που θυσιάζεται για να σώσει ένα παιδί θυμίζει τον Χριστό που θυσιάστηκε για τον άνθρωπο. Όπως ο Χριστός, έτσι και ο Άσλαν ανασταίνεται μετά από τρεις ημέρες και θέτει τέρμα στην κυριαρχία της μάγισσας φέρνοντας την Άνοιξη στη Νάρνια.



Η ταινία θεωρήθηκε ως η χριστιανική απάντηση στον Χάρι Πότερ.


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΤΡΕΪΛΕΡ






Η πρώτη ταινία των Χρονικών της Νάρνια δεν τα πήγε καθόλου άσχημα σε επίπεδο εισπράξεων. Μέσα σε τρία χρόνια έφερε κέρδη στην Walden Media, θυγατρική της Walt Disney που είχε αναλάβει την παραγωγή, κέρδη 700 εκατομμυρίων δολαρίων.


Η δεύτερη ταινία, με τον τίτλο « Ο πρίγκηπας Κάσπιαν », ακολούθησε το 2008.
Άψογη και αυτή είχε ανάλογη εισπρακτική επιτυχία.





Και σ' αυτήν την ταινία υπάρχουν πολλά ωραία μηνύματα.



Η προσπάθεια της μάγισσας να επιστρέψει θυμίζει την προσπάθεια του Σατανά να επαναφέρει την ανθρωπότητα στην άθλια κατάσταση στην οποία τον κρατούσε. Προσπάθεια που κάνει προβάλλοντας ως δέλεαρ την δύναμη και χρησιμοποιώντας τα όργανά του, τους μάγους.

Γίνεται φανερό, επίσης, πως οι ανθρώπινες προσπάθειες δεν αρκούν για να φέρουν την επιτυχία. Χρειάζεται η ΘΕΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ!

Η ταπείνωση είναι απαραίτητη για έναν εργάτη του Ευαγγελίου.


Η ταινία περιγράφει και την διαφθορά της κοινωνίας που απομακρύνθηκε απ' την αλήθεια και την εν συνεχεία αποκατάσταση της αλήθειας και την κατανίκηση της πλάνης.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΤΡΕΪΛΕΡ





Θα ακολουθήσει τρίτη ταινία που προβλέπεται να κυκλοφορήσει στις 9 Δεκεμβρίου 2010. Φέρει τον τίτλο « Ο ταξιδιώτης της αυγής » και συμβολίζει το ταξίδι της πνευματικής ζωής του Χριστιανού.
Έχει κυκλοφορήσει ήδη το τρέιλερ της ταινίας.



ΔEΙΤΕ ΤΟ!





Υπομονή μερικές μέρες ακόμη!

Βέβαια, όπως ήδη αναφέραμε, τα « Χρονικά της Νάρνια » είναι κινηματογραφική μεταφορά της σειράς βιβλίων του Lewis. Ας πούμε λοιπόν μερικά πράγματα και γι' αυτά.



TA ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΝΑΡΝΙΑ
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ



Τα χρονικά της Νάρνια είναι μια σειρά 7 βιβλίων φαντασίας. Συγγραφέας της είναι ο C. S. Lewis, ένας από τους σημαντικότερους Άγγλους Λογοτέχνες και απολογητής του Χριστιανισμού.

Ο C. S. Lewis δεν ήταν πάντοτε πιστός. Βρισκόταν σε μια κατάσταση την οποία ο ίδιος αργότερα περιέγραψε ως εξής: " Ήμουν θυμωμένος με τον Θεό επειδή δεν υπήρχε ". Ωστόσο, μετά από ενδελεχή μελέτη αλλά και συζητήσεις που είχε με Χριστιανούς φίλους του, όπως ο Tolkin ( ναι, ο γνωστός Τolkin της τριλογίας του Άρχοντα των δακτυλιδιών ) ο Lewis στα 33 του χρόνια πίστεψε. Και όχι μόνο πίστεψε αλλά έγινε ένας από τους Χριστιανούς απολογητές της γενιάς του. Η ψυχή του γέμισε απ' τον Χριστό.
Την περίοδο των βομβαρδισμών του Λονδίνου έκανε μια εκπληκτική σειρά θρησκευτικών κηρυγμάτων στο ραδιόφωνο που εμψύχωσε τους αγωνιζόμενους Άγγλους. Επίσης, έγραψε και διάφορα χριστιανικά έργα.

Όμως, ο Lewis ήταν " παραμυθάς ". Λάτρευε την ελληνική και σκανδιναβική μυθολογία και τα παραμύθια της πατρίδας του της Ιρλανδίας. Και ασχολούνταν με την συγγραφή έργων φαντασίας και επιστημονικής φαντασίας. Έτσι, κατά ένα περίεργο τρόπο η σχέση του με τον Χριστιανισμό τον οδήγησε να γράψει μια σειρά χριστιανικής φαντασίας, τα " Χρονικά της Νάρνια ".



Τα χρονικά της Νάρνια έχουν μεταφραστεί σε 41 γλώσσες και έχουν πουλήσει πάνω από 100 εκατομμύρια αντίτυπα. Είναι από τα πιο αγαπημένα αναγνώσματα των παιδιών.




Όταν κυκλοφόρησαν τα " Χρονικά της Νάρνια ", δεν υπήρχε καμιά αναφορά στον Χριστιανικό χαρακτήρα του έργου. Ο Lewis το κυκλοφόρησε σαν ένα απλό έργο φαντασίας. Όμως, επειδή η αντιστοιχία μεταξύ των γεγονότων που περιγράφονταν στα χρονικά με διάφορα γεγονότα της Ιστορίας της Θείας Οικονομίας ήταν εμφανής, ο Lewis άρχισε να δέχεται σχετικά ερωτήματα από φίλους αλλά και αναγνώστες του.

Τελικά, ο Lewis παραδέχτηκε ότι τα Xρονικά της Νάρνια είναι κάτι σαν αλληγορία. « Αρχικά, δημιούργησα στη φαντασία μου έναν κόσμο με ζώα που μιλάνε, με νάνους, ξωτικά και άλλα μυθικά πλάσματα. Στη συνέχεια σκέφτηκα πώς θα συνέβαιναν τα γεγονότα της Θείας Οικονομίας σ' αυτόν τον κόσμο. Και έτσι δημιούργησα τα " Χρονικά της Νάρνια " », έγραψε. Μάλιστα, σε επιστολή του έδωσε και την σχετική αντιστοιχία των γεγονότων της Θείας Οικονομίας με τα αντίστοιχα της Ιστορίας της Νάρνια.


Ένα μικρό θεολογικό προβληματάκι και η λύση του


Θα πει κάποιος: Μα καλά, τί σχέση έχουν οι κένταυροι και τα ξωτικά με τον Χριστιανισμό;


Καμία βέβαια. Και αυτό είναι ένα μικρό πρόβλημα. Όμως, ο Lewis δεν γράφει κάποιο δογματικό κείμενο. Γράφει μια μυθοπλασία. Υπάρχει το « λογοτεχνική αδεία ». Άλλωστε, ο ίδιος χαρακτηρίζει το έργο του κάτι σαν Χριστιανική αλληγορία. Όλα τα γεγονότα εκτυλίσσονται σε έναν φανταστικό κόσμο σε διαφορετικό χωροχρόνο. Έτσι, αποκλείει το ενδεχόμενο να κατηγορηθεί ως « εισάγων καινά δαιμόνια ».


Ένα άλλο πρόβλημα είναι η χρήση της λέξης " μαγεία ". Ο Lewis χρησιμοποιεί την έκφραση " βαθειά μαγεία " για να δηλώσει την δύναμη του Άσλαν. Οπότε έχεις την μαγεία της Λευκής Μάγισσας ενάντια στην " βαθειά μαγεία " του Άσλαν. Υπάρχει μια διάκριση των δύο πραγμάτων αλλά η χρήση της λέξης " μαγεία " είναι από μόνη της λίγο προβληματική.


Και γι' αυτό, όμως, υπάρχει μια εξήγηση. Ο Lewis χρησιμοποιεί την λέξη " μαγεία " για να δηλώσει την θαυματουργική δύναμη. Και όπως εμείς, συχνά, χρησιμοποιούμε την λέξη " θαύμα " για να περιγράψουμε ένα γεγονός που γίνεται με την παρέμβαση του Σατανά ( σατανικό θαύμα ) και υπερβαίνει τις ανθρώπινες δυνάμεις ή την λέξη « υπερφυσικό», έτσι και ο Lewis κάνει κάτι ανάλογο. Άλλωστε, γενικά στην αγγλική γλώσσα η λέξη " μαγεία " χρησιμοποιείται για να δηλώσει το υπερφυσικό, το θαυμαστό.


Πάντως, στο έργο του Lewis υπάρχει σαφής διάκριση και διαχωρισμός μεταξύ της δύναμης του Άσλαν και της δύναμης της Λευκής μάγισσας. Φαίνεται π.χ. η τέλεια υπεροχή της δύναμης του Άσλαν ή το γεγονός πως η δύναμή του χρησιμοποιείται για να ευεργετήσει και όχι για να βλάψει σε αντίθεση με την δύναμη της λευκής μάγισσας.


Η ίδια λέξη μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα σε έναν άλλο πολιτισμό, σε μια διαφορετική χώρα ή εποχή. Π.χ. οι τρεις " Μάγοι " δεν ήταν μάγοι-συνεργάτες του Σατανά αλλά τρεις σοφοί άνθρωποι. Αυτό σήμαινε η λέξη " Μάγος " εκείνη την εποχή, " σοφός άνθρωπος, μορφωμένος ". Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με την χρήση της λέξης « μαγεία » στα « Χρονικά της Νάρνια ».


Η αντιστοιχία Άσλαν-Χριστού όπως και η αντιστοιχία Λευκής Μάγισσας και Σατανά δίνονται πολύ έντονα.


Πάντως, καλό θα είναι αυτά τα πράγματα να διευκρινιστούν στα παιδιά που πρόκειται να δουν ή να διαβάσουν τα " Χρονικά της Νάρνια ".


Ας μην μένουμε, όμως, σε κάποια αρνητικά σημεία της σειράς. Τα θετικά είναι, απείρως, περισσότερα.


Κατ' αρχήν όλοι έχουμε ανάγκη λίγο παραμύθι. Όλοι θέλουμε να χαθούμε για λίγο σε έναν άλλο φανταστικό κόσμο, να ξεφύγουμε απ' τα προβλήματα της καθημερινότητας.


Και όλα τα παιδιά θα διαβάσουν ή θα διδαχθούν στο σχολείο μυθολογία ή θα δουν στην τηλεόραση σχετικά έργα.


Τα « Χρονικά της Νάρνια » είναι στην ουσία μια χριστιανική πρόταση πάνω σ' αυτό το θέμα. Είναι ότι καλύτερο σε επίπεδο φανταστικής λογοτεχνίας, παραμυθιού.


Επίσης, κατά ένα θαυμαστό τρόπο, καθώς διαβάζεις τα βιβλία ή βλέπεις τις ταινίες και εντοπίζεις τις αναλογίες μεταξύ της Χριστιανικής πίστης και του κόσμου της Νάρνια, κατανοείς καλύτερα κάποιες θεολογικές έννοιες που, ίσως, να μην τις είχες συλλάβει με τον τρόπο που έπρεπε. Τις εμπεδώνεις, τις κατανοείς καλύτερα. Ο Lewis είναι πράγματι εκπληκτικός. Σε οδηγεί σε κατανόηση χριστιανικών αληθειών με τόσο ευχάριστο τρόπο. Για να λέμε την αλήθεια, αν μου το έλεγε κάποιος, δεν θα το πίστευα. ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ.



Άλλωστε, τα « Χρονικά της Νάρνια » έχουν το άρωμα, την ευωδία του Χριστού που είχε πλημμυρίσει την καρδιά του Lewis. Ο γραπτός λόγος είναι η αποτύπωση της καρδιάς του συγγραφέα. « Εκ του περισσεύματος της καρδίας το στόμα υμών λαλεί », είπε ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός. Και ο Lewis πίστευε βαθύτατα.


Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Στη σύγχρονη εποχή τα παιδιά βομβαρδίζονται με σατανικές έννοιες, σατανικά σύμβολα, διδάσκονται το σατανισμό μέσα από κινούμενα σχέδια, βιβλία, video games, βιβλία και ταινίες όπως ο Χάρι Πότερ ή το αστέρι του Βορρά.



ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΝΑΡΝΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ



ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ




Δεν είναι τυχαίο κατά τη γνώμη μας πως οι δύο κύριοι εκφραστές της σατανικής παιδικής φαντασίας, η Ρόουλινγκς και ο Πούλμαν έχουν εκφραστεί αρνητικά για το έργο του Lewis. Μάλλον ενοχλεί αυτόν που κατοικεί μέσα τους!


Επίσης, λόγω της μυθολογικής φύσης του κόσμου της Νάρνια, πολλοί άνθρωποι που δεν είχαν σχέση με τον Χριστιανισμό αλλά τους άρεσε η φανταστική λογοτεχνία οδηγήθηκαν μέσα από την ανάγνωση των βιβλίων στο ΦΩΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ.




ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΝΑΡΝΙΑ
ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΓΚΕΪΜΣ

Για τα " χρονικά της Νάρνια " κυκλοφόρησαν και βίντεο γκέιμς. Τα παιχνίδια αυτά είναι καλοσχεδιασμένα και δέχτηκαν πολύ θετικές κριτικές.

Ένα πολύ μικρό δείγμα σχετικού παιχνιδιού που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο παίξε εδώ:


http://www.pacman.gr/games/narnia.html


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ!

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ!

ΠΑΙΞΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΓΚΕΪΜΣ!


ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΡΝΙΑΑΑΑΑ !!!

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΛΑΑΑΑΑΑΝ !!!

8 σχόλια:

  1. Μπράβο, πολύ καλή δουλειά σε αυτό το άρθρο. Έχω διαβάσει και τα 7 βιβλία της σειράς και σαν Ορθόδοξος Χριστιανός προβληματιζόμουν για κάποιες έννοιες μέσα στα κείμενα, όπως αυτή της μαγείας. Εδώ επιλύεται αρκετά καλά πολλά από τα ερωτήματα μου. Επίσης, να μην παραβλέψουμε τον αντί ισλαμικό χαρακτήρα τον βιβλίων(κυρίως στο τρίτο βιβλίο, το οποίο δεν μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο "Το άλογο και το αγόρι του"), όπου με πολύ μαεστρία ο συγγραφέας παρουσιάζει τα αρνητικά στοιχεία των Ισλαμικών κρατών(βεβαρημένη θέση της γυναίκας, χαμηλό πολιτισμικό επίπεδο κ.α). Γενικά, εάν κάποιος θέλει να βιώσει με περισσότερο ρεαλισμό τον κόσμο της Ναρνια, πρέπει να διαβάσει τα βιβλία, στις ταινίες έχουν αφαιρεθεί πράγματα. Σαφώς η Ναρνια είναι ένας εναλλακτικός τρόπος προσέγγισης του Χριστιανισμού και δεν αντικαθιστά την Αγία Γραφή και τα λοιπά Εκκλησιαστικά αναγνώσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επίσης ας μην μας διαφεύγει, ότι οι ταινίες στοχεύουν και στην εμπορική εκμετάλλευση εν μέρη, έτσι, ας κρατήσουμε το βαθύ νόημα της Ναρνια και ας μην ενδώσουμε στον καταναλωτισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχετικά με τις αναφορές στη μαγεία και τα συναφή, υπάρχει ένα περίεργο κομμάτι στο δεύτερο βιβλίο(το λιοντάρι η μάγισσα και η ντουλάπα)όπου ο κάστορας που τους φιλοξενεί στο σπίτι του λέει σε κάποιο σημείο για την προέλευση της Λευκής Μάγισσας(Τζάντις):Προέρχεται από την πρώτη γυναίκα του Αδάμ που ονομαζόταν Λίλιθ και ήταν Τζιν. Η Λιλιθ είναι ένας από τους 52 δαίμονες της χαρτοπαιξίας(δείτε το blog μου για λεπτομέρειες) οπότε αυτό με προβλημάτισε ιδιαίτερα. Η Λίλιθ γενικά αναφέρεται ως δαίμονας. επίσης στο έβδομο βιβλίο, όταν οι χαρακτήρες πηγαίνουν στον άλλο κόσμο και συναντούν τον αμαξά και τη γυναίκα του(που είχαν γίνει οι πρώτοι βασιλιάδες)λέει: "γονάτισαν μπροστά τους όπως και εσείς θα γονατίζατε εάν βλέπατε τον Αδάμ και την Έυα. Μα εμείς δεν γονατίζουμε σε κανέναν παρά μόνο στον Θεό. Το Θεό υμνούμε και δοξολογούμε και τους Αγίους τους τιμούμε. Δεν αναφέρεται πουθενά προσκύνηση των πρωτόπλαστων. Εντάξει, έχει αρκετά θετικά Χριστιανικά στοιχεία αλλά δεν συμφωνώ απόλυτα με όσα περνάει. Γενικά, ας εμπιστευόμαστε πρώτα την Αγία Γραφή και αυτά ας έρχονται απλά σαν επιπλέον γνώσεις, όχι απαραίτητα χρήσιμες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραία τα σχόλιά σου φίλε Rainbow. Βλέπω ότι είσαι πολύ ενημερωμένος σχετικά με την Νάρνια. Να σου πω την αλήθεια, εγώ έχω διαβάσει μόνο δύο βιβλία της σειράς. Σκοπεύω, όμως, να τα διαβάσω όλα. Και, βέβαια, έχω δει τις ταινίες.

    Παρεμπιπτόντως, είδα την τρίτη ταινία και ενθουσιάστηκα. Πραγματικά εκπληκτική. Και δίνεται ο σκοπός της συγγραφής των βιβλίων. Προς το τέλος της ταινίας Ο « Άσλαν » λέει στα παιδιά Πέβενσυ που γυρίζουν στον ανθρώπινο κόσμο.
    « Στον κόσμο σας είμαι γνωστός με άλλο όνομα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ήρθατε στην Νάρνια, για να με αναζητήσετε στον κόσμο σας με το πραγματικό μου όνομα ». Φοβερός ο Lewis.

    Η Λίλιθ έχω την εντύπωση πως αναφέρεται στα γνωστικά κείμενα ως δημιούργημα του Θεού που έγινε διάβολος ή κάτι τέτοιο. Πάντως, το γεγονός πως ο Lewis εμφανίζει την Λευκή Μάγισσα σαν απόγονο της Λίλιθ δεν το βλέπω αρνητικά. Η Λευκή μάγισσα συμβολίζει τον διάβολο. Η Λίλιθ κάτι τέτοιο ήταν, επομένως δεν βλέπω να υπάρχει πρόβλημα σε αυτό.

    Το άλλο θέμα που ανέφερες δεν το θυμάμαι να σου πω την αλήθεια. Θα το δω.

    Πάντως, σωστά, επεσήμανες, πως το πρώτο μας ανάγνωσμα είναι η Αγία Γραφή. Και, οπωσδήποτε, δεν είναι δυνατόν να αναζητάμε δογματική ακρίβεια στα χρονικά της Νάρνια. Παίρνουμε ότι θετικό έχει, απορρίπτουμε ότι το τυχόν αρνητικό.

    Επίσης, ποιά είναι η διεύθυνση του ιστολογίου σου; Δεν κατάφερα να την βρω. Θα ήθελα να δω τα σχόλιά σου για την Λίλιθ και ότι άλλο έχεις αναρτήσει.

    Πάντως, χαίρομαι που βρήκα έναν φίλο του κόσμου της Νάρνια.

    CitizenBasil

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτός είναι ο σύνδεσμος για την σελίδα μου: http://orthodoxy-rainbow.blogspot.com/ αλλά για να είσαι στους αναγνώστες θα την έχεις βρει. Δεν πειράζει ας υπάρχει ο σύνδεσμος.

    Είδα την τρίτη ταινία και όντως ήταν εκπληκτική. Μου άρεσε και το κομμάτι με τη Λούση όπου μας παρουσιάζει τις αντιζηλίες μεταξύ των ανθρώπων, αδερφών και τις δυσμενής συνέπιες που μπορούν να επιφέρουν. Στο βιβλίο γίνονται λίγο διαφορετικά τα πράγματα, αλλά περνάει το ίδιο μήνυμα.

    Ναι, το πιθανότερο είναι να ισχύει αυτό για τη Λίλιθ, παρόλα αυτά προτιμώ να παρακάμπτω αυτό το σημείο. Το σημείο με τον Αδάμ και την Εύα εξιστορείτε στο τελευταίο βιβλίο(7).

    Και σε εμένα αρέσει η Νάρνια και φυσικά ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών. Γενικά, μου αρέσουν τα βιβλία/ταινίες με ιππότες μάχες με σπαθιά και τα σχετικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. που μπορω να βρω και τα 7 βιβλια της ναρνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  7. Σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο. Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ. Συνήθως τα βιβλιοπωλεία τα έχουν στο τμήμα των παιδικών βιβλίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή