Κυριακή, 8 Ιουλίου 2012

ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΑΘΩΣ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ

Καλοκαίρι είναι, και πολλοί προσκυνητές κατευθύνονται προς το Άγιον Όρος, για να ξεκουράσουν το πνεύμα τους και να λάβουν πνευματική δύναμη. Και είναι αλήθεια πως κάθε μέρα πολλοί άνθρωποι σώζονται στο ευλογημένο περιβόλι της Παναγίας. Πηγαίνουν άπιστοι και φεύγουν πιστοί, πηγαίνουν άθεοι και φεύγουν ένθεοι, πηγαίνουν πνευματικά κουρασμένοι και αναζωογονούνται.

Είναι η πνευματική δύναμη του τόπου, όπου φυλάσσονται πολυάριθμα άγια λείψανα και θαυματουργές εικόνες και όπου χιλιάδες μοναχοί στο διάβα των αιώνων ανέβηκαν την πνευματική κλίμακα που οδηγεί στον ουρανό. Είναι η δύναμη του παραδείγματος των μοναχών, η μαρτυρία που δίνουν με το λόγο και την παρουσία τους. Είναι η χάρη της Παναγίας. Είναι η ιστορικότητα του τόπου, που, όταν τον επισκέπτεσαι, είναι σα να μπαίνεις στο Βυζάντιο. Είναι όλα αυτά μαζί. Όπως και να χει, κάθε μέρα σώζονται ψυχές στο Άγιο Όρος. Άνθρωποι αλλάζουν κατεύθυνση ζωής άρδην. Πολλοί χωρίζουν τη ζωή τους σε δύο περιόδους. Στη ζωή τους πριν επισκεφτούν το Όρος και στη ζωή τους μετά που το επισκέφτηκαν. Τόσο συγκλονιστική υπήρξε γι' αυτούς η επίσκεψη στον ιερό τόπο. Άθεοι και αρνητές έκλιναν το γόνυ στο μεγαλείο της πίστης μας, στη χάρη της Παναγιάς, εκεί, στον Άγιο Όρος του Άθωνος. Στον τόπο, όπου οι άνθρωποι αλλοιώνονται την καλή αλλοίωση του Αγίου Πνεύματος.

Όμως, είναι και πολλοί που δεν θα επισκεφθούν το Άγιο Όρος φέτος. Άλλοι λόγω υποχρεώσεων, οι γυναίκες λόγω του αβάτου, άλλοι για άλλους λόγους. Μια μικρή γεύση απ' τη χάρη του Άθωνος μπορούν όλοι αυτοί να λάβουν παρακολουθώντας ντοκυμαντέρ για το Άγιο Όρος. Η δύναμη του κινηματογράφου είναι εκπληκτική. Σε μεταφέρει σε τόπους και καταστάσεις με τρόπο μοναδικό. Άλλωστε, αν η ψυχή είναι δεκτική, μπορεί να λάβει περίσσεια χάριτος και μακριά απ' το Άγιο Όρος. Ενώ, αντίθετα, αν η ψυχή είναι κλειστή στη χάρη, και χρόνια να κάτσει ο άνθρωπος στο Όρος, δεν θα ωφεληθεί.

Επιλέξαμε να παρουσιάσουμε τα ντοκυμαντέρ που μας έκαναν περισσότερη εντύπωση.

Η εκπομπή 60 minutes στο Άγιο Όρος

Όλοι γνωρίζουν την εκπομπή 60 minutes. Είναι μια εκπομπή με χρόνια παρουσίας στην Αμερική και τεράστιο αριθμό δημοσιογραφικών επιτυχιών και αποκλειστικοτήτων στο ενεργητικό της. Επί χρόνια η εκπομπή προσπαθούσε να λάβει την άδεια να κάνει μια εκπομπή για το Άγιο Όρος. Και ενώ οι υπεύθυνοι της εκπομπτής είχαν απογοητευτεί και είχαν πειστεί πως δεν πρόκειται να κάνουν τη σχετική εκπομπή, η άδεια δόθηκε. Και καλώς δόθηκε.

Ό,τι και να λέμε για τους Αμερικανούς - άλλωστε εδώ στην Ελλάδα είναι της μόδας να βρίζεις ευκαίρως ακαίρως την Αμερική συνολικά για κάθε τι που συμβαίνει - ένα πράγμα πρέπει, οπωσδήποτε, να τους το αναγνωρίσουμε. Ξέρουν να κάνουν κινηματογράφο, ξέρουν να κάνουν τηλεόραση. Γρήγοροι ρυθμοί, έξυπνο μοντάζ, σωστή μουσική επένδυση, όλα χρησιμοποιούνται για ένα άρτιο και ευχάριστο αποτέλεσμα. Το ντοκυμαντέρ για το Άγιο Όρος είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της πρακτικής αποτελεσματικότητας των αμερικανών δημοσιογράφων. Παρακολουθείται ευχάριστα και σου δίνει σε λίγα λεπτά τις πιο σημαντικές πληροφορίες για τον μοναχισμό του Άθωνος.
Στο τέλος του παρακάτω βίντεο μπορεί κάποιος να δει extras σχετικά με το γύρισμα του ντοκυμαντέρΆθως, η δημοκρατία των μοναχών

Ένα γαλλικό ντοκυμαντέρ για το Άγιο Όρος. Μια καλλιτεχνική ματιά στον ιερό τόπο, ένα ντοκυμαντέρ γυρισμένο με ευρωπαϊκή αισθητική. Ένα απ' τα καλύτερα ντοκυμαντέρ για το Άγιον Όρος.Ρεπορτάζ του Γ. Θεοχάρη για την έρημο του Αγίου Όρους

Δεν το γνωρίζαμε μέχρι χτες. Φαίνεται ενδιαφέρον και αποφασίσαμε να το συμπεριλάβουμε στην παρουσίασή μας.


Τα φρικαλέα Καρούλια του Αγίου Όρους

Ερασιτεχνική παραγωγή. Ένας τύπος απλά πήρε μια κάμερα και ακολούθησε τον Γέροντα Δανιήλ στην έρημο του Αγίου Όρους. Αποτέλεσμα; Αυτό το ντοκυμαντέρ που, παρά τις αδυναμίες του σε τεχνικό επίπεδο, είναι άφθαστο μέσα στην φοβερή απλότητά του. Σου δίνει μια εικόνα της ερήμου του Αγίου Όρους ρεαλιστική και αληθινή, αισθάνεσαι λες και βρίσκεσαι εκεί.
Ο κάμεραμάν ακούγεται συχνά πυκνα να βαριανασαίνει - η κάμερα πρέπει να ήταν βαριά, δεν το συζητάμε και τα μονοπάτια δύσβατα -, η εικόνα πότε πότε χάνεται, σε κάποια φάση δεν ακούγεται σχεδόν τίποτε, και, όμως, είναι ένα από τα ωραιότερα ντοκυμαντέρ που έχουμε δει. Παλιότερα το είχε προβάλλει η Λυδία και είχαμε ενθουσιαστεί. Τώρα ένα μέρος του υπάρχει αναρτημένο στο youtube με τον εντυπωσιακό τίτλο « Τα φρικαλέα Καρούλια του Αγίου Όρους ». Το παρουσιάζουμε.


 
 
Ξενάγηση στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος

Εξαιρετική δουλειά που παρουσιάζει την ιστορία της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος και τη ζωή των μοναχών στο Άγιο Όρος. Το προβάλλει συχνά το Λύχνος TV στην Πάτρα.

Παρακολουθώντας αυτό το ντοκυμαντέρ αντιλαμβάνεται κάποιος πως το Άγιο Όρος, εκτός απ' όλα τα άλλα, είναι και ένα τεράστιο μουσείο. Και μάλιστα ένα ζωντανό μουσείο. Στη Δύση τα περισσότερα μοναστήρια έχουν γίνει μουσεία. Και υπάρχουν υπάλληλοι που τα συντηρούν και εφορείες που τα διαχειρίζονται. Στο Άγιο Όρος δεν βλέπεις μόνο τα δημιουργήματα του Ορθόδοξου Πολιτισμού αλλά και τους δημιουργούς και θεραπευτές του.

 Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. Η ΠΙΣΤΗ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΗ. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΧΩΡΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΠΡΟΧΩΡΟΥΣΕ ΑΙΩΝΕΣ ΤΩΡΑ. Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΖΕΙ!

ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠ' ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ

Ένα ντοκυμαντέρ ελληνικής παραγωγής που έχει αποσπάσει διεθνείς διακρίσεις και θεωρείται απ' τα καλύτερα ντοκυμαντέρ για το Άγιο Όρος.
ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΑΠ' ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου