Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Πώς ο Colbert έθαψε τον Dan Brown



Ο Στηβ Κολμπέρτ είναι ένας χαρακτήρας που στο σόου THE COLBERT REPORT πραγματικά έκανε θραύση αφού με ένα μοναδικό χιουμοριστικό τρόπο παρουσίαζε την επικαιρότητα, ενημερώνοντας και διασκεδάζοντας ταυτόχρονα τον θεατή. Στα πλαίσια της παρουσίασης του βιβλίου του Dan Brown INFERNO, o Colbert, με το σατιρικό στυλ που τον χαρακτηρίζει, κονιορτοποίησε τον διάσημο συγγραφέα. Έχουμε δει και διαβάσει πολλές κριτικές του έργου του Dan Brown, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο επιθετικές. Τελικά, το μεγαλύτερο θάψιμο του Dan Brown το έκανε ο Colbert στο σατιρικό του πρόγραμμα, με το χαμόγελο στα χείλη, σε μια ατμόσφαιρα θυμηδίας, μέσα σε πέντε μόνο λεπτά. Μια πραγματικά αξιόλογη, υποδειγματική χρήση της σάτιρας, η οποία από τους περισσότερους επαγγελματίες του είδους συνήθως χρησιμοποιείται για λάθος θέματα και με πεζό και αρνητικό τρόπο.



Ο Kόλμπερτ, κυριολεκτικά, εξευτελίζει και κονιορτοποιεί τον Brown με ένα, πραγματικά, πανέξυπνο χιούμορ. Παρά το ότι παρουσιάζει και διαφημίζει το νέο βιβλίο του Μπράουν, όμως το κάνει με τέτοιο τρόπο που, τελικά, είναι σαν να τον κοροϊδεύει. Λέει αλήθειες. Και ο προσεκτικός θεατής θα πιάσει το μήνυμα. Ο Colbert είναι σαν να λέει: " Εντάξει, αν θες να διαβάσεις τα βιβλία του Μπράουν διάβασέ τα. Αλλά μην τα πάρεις και πολύ σοβαρά. Είναι ανάγνωσμα επιπέδου τουαλέτας, είναι ανάγνωσμα τουαλέτας. Εγώ εξοργίζομαι όταν τα διαβάζω. Ο Brown γράφει για την κόλαση γιατί κατά κει πάει ".


Παρακάτω παραθέτω βίντεο με απόσπασμα της σχετικής συνομιλίας Colbert και Brown, και μεταφράζω τα σημαντικότερα μέρη του διαλόγου.



CitizenBasil











Μετάφραση των σημαντικότερων σημείων του διαλόγου
 
« Colbert -  Τα βάζεις και σ' αυτό το βιβλίο του με την εκκλησία μου; γιατί έχεις ένα πρόβλημα με την καθολική εκκλησία μου φίλε,
Dan Brown - Αυτό δεν είναι αλήθεια
Colbert - Ναί είναι αλήθεια. Διάβασα το βιβλίο σου. Και κάθε τί στο βιβλίο σου είναι γεγονός
( ειρωνικό σχόλιο για την αναφορά του Brown στον Κώδικα Ντα Βίντσι πως ό,τι αναφέρεται στο βιβλίο του είναι ακριβές )
Brown - Αυτό είναι αλήθεια.
Colbert - Εντάξει. Λες πως η εκκλησία είναι αυτός ο σατανικός οργανισμός που συγκρούεται με τη γνώση;
Brown - Η ερώτηση που κάνω στον Κώδικα Ντα Βίντσι είναι τί θα σήμαινε για τον Χριστιανισμό αν ο Χριστός δεν ήταν κυριολεκτικά ο Υιός του Θεού.
Colbert - Μα, θα σήμαινε πως όλα είναι λάθος. Γιατί η εκκλησία είναι η Ανάσταση. Αυτό είναι το μήνυμα. Ο Χριστός δεν ήταν ένας καλός τύπος, ένας έξυπνος τύπος, υπάρχουν πολλοί τέτοιοι, είμαι σίγουρος πως κι εσύ είσαι έξυπνος, Ο Ιησούς αναστήθηκε απ' τους νεκρούς φίλε μου, τέλος της ιστορίας, ή μάλλον, αρχή της ιστορίας. Ρουά Μάτ.
( ο κόσμος χειροκροτεί )
Brown - Εντάξει.
Colbert - Εντάξει. Έγραψα βιβλίο; Μόλις έγραψα ένα βιβλίο.
Brown - Μπράβο.
Colbert - Αγαπώ τα βιβλία σου. Τα έχω διαβάσει όλα, επειδή μου αρέσει η οργή με την οποία με γεμίζουν.
.....
Colbert - Σου αρέσουν οι αναγραμματισμοί;
Brown - Ναι. Θα το μετανιώσω που είπα πως μου αρέσουν οι αναγραμματισμοί;
Colbert - Το όνομα DAN BROWN είναι αναγραμματισμός. Με όλη αυτή την επιτυχία έχει γίνει BRAND NOW ( ΦΙΡΜΑ ΤΩΡΑ ). Και όχι μόνο αυτό αλλά διαβάζω τα βιβλία σου στην τουαλέτα, όπου αποβάλλω τα πίτουρα ( working the BRAN DOWN )
Brown -  Ευχαριστώ 
Colbert - Νομίζω πως μόλις έγραψα ακόμη ένα βιβλίο.
 .... 
Colbert - Τώρα, εσύ είσαι αιρετικός. Στο βιβλίο σου είναι ακόμη οι αιρετικοί σε κόκκινα καυτά σιδερένια φέρετρα για πάντα; ( όπως στην Κόλαση του Δάντη );
Brown - Ναι, είναι εκεί, όπου και ανήκουν.
Colbert - Είναι. Και το έγραψες αυτό για να εξοικειωθείς με τον τόπο στον οποίο θα πας, όταν πεθάνεις;
Brown - Όχι, το έγραψα αυτό για να...
Colbert - Δεν θα σ' αφήσω να ξεφύγεις απ' αυτό.
Brown - Όχι το έγραψα για να ..... »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου