Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Ο ΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ


Ο ΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
TIMECHANGER

Μια πραγματικά εκπληκτική ταινία. Μια απ' τις καλύτερες χριστιανικές ταινίες που έχουμε δει.

Έχουμε ήδη παρουσιάσει χριστιανικό θρίλερ, το " Bells of Innocence ". Σκεφτήκαμε λοιπόν πως καλό θα ήταν να παρουσιάσουμε και χριστιανική επιστημονική φαντασία.

Xριστιανική επιστημονική φαντασία;CHRISTIAN SCI FI? Μας δουλεύεις?
Όχι δεν σας δουλεύω καθόλου. Κι εγώ έπαθα την πλάκα μου όταν την είδα πρώτη φορά.
Οι παραγωγοί της ταινίας παίρνουν την βασική ιδέα του βιβλίου « Η μηχανή του χρόνου » του Tz. Γουέλς, ενός βιβλίου που περνά μια αθεϊστική θεώρηση των πραγμάτων και γυρίζουν μια καταπληκτική, μια φοβερή χριστιανική ταινία.


ΔΕΣ ΤΟ ΤΡΕΪΛΕΡ




ΥΠΟΘΕΣΗ
O Ράσσελ Κάρλάισλ είναι ένας καθηγητής σε αμερικάνικη θεολογική σχολή και ετοιμάζεται να εκδώσει ένα θεολογικό σύγγραμμα στο οποίο προτείνει οι ηθικές αρχές του Χριστιανισμού να προωθούνται ανεξάρτητα απ' αυτόν, ώστε να διαδοθούν περισσότερο. Το πηγαίνει στο συμβούλιο των καθηγητών ώστε να εκδοθεί με την σφραγίδα της σχολής βέβαιος για την έγκριση του συμβουλίου. Όμως ένας συνάδελφός του, ο Νόρρις Άντερσον, αρνείται να συναινέσει και τον προσκαλεί να συζητήσουν κάποια σχετικά θέματα. Ο Κάρλάισλ με τα πολλά πείθεται. Εκεί τον περιμένει μια έκπληξη. Ο Άντερσον τον βάζει σε μια μηχανή του χρόνου και τον στέλνει στο μέλλον να παρακολουθήσει τις συνέπειες των όσων έγραψε. Μεταφέρεται στη σύγχρονη εποχή....





ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Μια φοβερή ιδέα που ο σκηνοθέτης την χειρίζεται καταπληκτικά και δίνει ένα υπέροχο αποτέλεσμα.
Πώς θα φαινόταν η σύγχρονη κοινωνία σε κάποιον που ζούσε 100 χρόνια πριν;
Μην το συζητάς.
Η ταινία έχει και φοβερή πλάκα καθώς ο Ράσσελ μοιάζει σαν χαμένος σε μια εποχή γεμάτη τεχνολογικά επιτεύγματα που δεν θα μπορούσε ούτε να φανταστεί.
Τέλος, η ταινία έχει και εσχατολογικές αναφορές.

Η ταινία δεν είναι " λοουμπατζεταρία ". Mε κανένα τρόπο. Είναι πλούσια ταινία με τεχνικά εφέ που δεν υστερούν σε τίποτε απ' τα αντίστοιχα των mainstream παραγωγών. Σου περνά πολύ όμορφα μηνύματα με πολύ ευχάριστο τρόπο. Οι ηθοποιοί, η μουσική, η φωτογραφία, όλα είναι μια χαρά!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
*****

Πώς θα το βρω;



Χμ! Κομματάκι δύσκολο. Η ταινία κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά το 2006, οπότε έχει αποσυρθεί απ' τα περισσότερα ντιβιντάδικα. Κάθε μήνα βγαίνουν περίπου περίπου 40-50 νέες ταινίες. Μιλάμε για, τουλάχιστον, 500 τίτλους το χρόνο. Οι παλιότεροι αποσύρονται. Είναι πλέον δύσκολο να βρεις τίτλους που κυκλοφόρησαν πριν ένα ή δυο χρόνια. Ίσως, όμως, το βρεις σε κανένα ντιβιντάδικο με παλιούς τίτλους.

Κι εγώ ταλαιπωρήθηκα για να το βρώ. Στην αρχή πήρα σειρά τα ντιβιντάδικα χωρίς αποτέλεσμα. Μετά τηλεφώνησα στην Audio Visual , την αντιπροσωπεία της Θεσσαλονίκης. « Δεν το έχουμε » μου λένε « πάρε τηλέφωνο στην Αθήνα ». Παίρνω στην Αθήνα. « Πού το θυμήθηκες; Αυτό είναι παλιό » μου λένε απ' την πρωτεύουσα. Μετά παίρνω το compact disc club γιατί το είδα στην ιστοσελίδα τους. Μου λένε « Δεν το έχουμε, θα το πάρουμε απ' την Audio Visual ». Τελικά, μου το έστειλαν και μάλιστα σε προσφορά. Συμπέρασμα; « Ο ζητών ευρήσει ». Ζήτησέ το στο compact disc club. Αφού μου το έστειλαν σε προσφορά θα πρέπει να υπάρχει κάποιο στοκ.

Σχολιασμός
Το θέμα της ταινίας είναι πολύ σοβαρό και επίκαιρο. Είναι η σχέση πίστης με ηθική.
Και η αποχριστιανικοποίηση της κοινωνίας με την συνεπακόλουθη εξαχρείωσή της.

Μπορείς να έχεις την ηθική του Χριστιανισμού χωρίς τον Χριστό;
Η απάντηση είναι ΟΧΙ.

Η ηθική του καθενός πηγάζει από τα φιλοσοφικά και θρησκευτικά του « πιστεύω ». Ας πάρουμε σαν παράδειγμα την μοιχεία. Στον Χριστιανισμό η μοιχεία είναι αμαρτία, οπότε η πράξη της μοιχείας απέκτησε το στίγμα της αμαρτίας. Έτσι, η μοιχεία έγινε ποινικό αδίκημα στον Χριστιανικό κόσμο. Ας δούμε τί έγινε στις άλλες θρησκείες. Στον μουσουλμανισμό υπάρχει η πολυγαμία. Οι μουσουλμάνοι μπορούν να παντρευτούν τέσσερις μόνιμες συζύγους και περισσότερες προσωρινές με την ευλογία της θρησκείας τους. Στην Κίνα η πολυγαμία καταργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα απ' τον Μάο ο οποίος στην ουσία υιοθέτησε την πρακτική του Χριστιανικού κόσμου. Οι άθεοι θεωρούν την μοιχεία σαν κάτι το φυσιολογικό. Διαβάστε τις ζωές των θεωρητικών της αθεΐας, όπως π.χ. του Μπέρτραντ Ράσσελ. Ανήθικοι όλοι.
Το ίδιο, περίπου, ισχύει και για τον φόνο και για την κοινωνική δικαιοσύνη και για όλες τις πτυχές της ηθικής.

Ωστόσο, σήμερα τα πράγματα δεν είναι όπως παλαιότερα.
Η αποχριστιανικοποίηση της κοινωνίας οδήγησε στην αλλαγή των νόμων και στις κοινωνίες του δυτικού κόσμου. Ἠ απομάκρυνση του Χριστού απ΄ αυτές τις κοινωνίες έφερε τη νομιμοποίηση των εκτρώσεων ( σύγχρονος Καιάδας ), τη νομιμοποίηση της μοιχείας και της ομοφυλοφιλίας. Ήδη συζητάται και η νομιμοποίηση της πολυγαμίας και της ευθανασίας. Και πάει λέγοντας.
Τελικά δεν μπορείς να έχεις την ηθική του Χριστιανισμού χωρίς τον Χριστό. Ούτε τα επιτεύγματά τους σε ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης κ.τ.λ. χωρίς την προσήλωση στις χριστιανικές αρχές.

Αποχριστιανικοποίηση της κοινωνίας
Στην Αμερική μέχρι τη δεκαετία του 60 περίπου γινόταν προσευχή στα σχολεία. Υπήρχε κάποιου είδους θρησκευτική εκπαίδευση.
Σήμερα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.


ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ!

Πρέπει να ξυπνήσουμε! Και πρέπει να προσέχουμε τί λέμε και τί πράττουμε ώστε να μην οδηγηθούμε στην κατάντια της σύγχρονης Αμερικανικής κοινωνίας, που από μια θρησκεύουσα και δημοκρατική κοινωνία κοντεύει να καταντήσει...

Ας έχουμε υπ' όψιν μας πως ό,τι πράττουμε σήμερα, ως άτομα αλλά και ως μέλη της κοινωνίας, θα έχει συγκεκριμένες συνέπειες αύριο σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο. ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΟΙΠΟΝ.

 


ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
 

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Κόκκινος Ουρανός: Η παγίδα των ιαπωνικών anime

Κόκκινος Ουρανός: Η παγίδα των ιαπωνικών anime: "Ένα αποκαλυπτικό άρθρο από το blog Ορθόδοξος Χριστιανισμός: Τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο παρατηρούμε μια ανοδ..."