Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ











Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ



Η Ανάσταση του Χριστού βεβαιώνεται :

v  Από τον μεγάλο αριθμό των μαρτύρων του γεγονότος.

Όλοι γνωρίζουν ότι αρκούν ένας ή δύο μάρτυρες, για να βεβαιωθεί στα δικαστήρια η διάπραξη ενός γεγονότος. Όμως, οι μάρτυρες εμφανίσεων του Αναστηθέντος Χριστού είναι πάνω από 500.

v  Από την καταπληκτική μεταστροφή των μαρτύρων της Ανάστασης.

Οι μαθητές μετά την Σταύρωση του Χριστού σκορπίστηκαν τρομαγμένοι και απογοητευμένοι. Τον εγκατέλειψαν και χάθηκαν. Και, ξαφνικά, οι ίδιοι που τον είχαν εγκαταλείψει κηρύττουν την Ανάσταση, χωρίς να νοιάζονται για τις συνέπειες. Πώς ξαφνικά έγιναν τόσο γενναίοι και μαρτύρησαν για τον Χριστό; Ο Θωμάς, ένας «  άπιστος » μαθητής, οκτώ ημέρες μετά την Ανάσταση δεν πίστευε. Έπρεπε να δει τον Χριστό και να κληθεί να αγγίξει τις πληγές Του, για να πιστέψει. Ο Παύλος φυλάκιζε και καταδίωκε τους Χριστιανούς, δίνοντας την συγκατάθεσή του για τη θανάτωση πολλών από αυτούς. Και, ξαφνικά, αλλάζει άρδην. Μόνο η εμφάνιση του Αναστηθέντος Χριστού θα μπορούσε να προκαλέσει τέτοιες μεταστροφές. 

v  Από την με αίμα επισφράγιση της μαρτυρίας του γεγονότος από αυτούς που υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες των εμφανίσεων του Αναστηθέντος Χριστού.

Οι μάρτυρες της Ανάστασης του Χριστού ήταν τόσο βέβαιοι για το γεγονός της Ανάστασης, που υπέστησαν φριχτά βασανιστήρια και θυσίασαν τη ζωή τους, για να επιβεβαιώσουν αυτήν ακριβώς την αλήθεια. Πόσοι μάρτυρες στα δικαστήρια θα θυσίαζαν τη ζωή τους, για να επιβεβαιώσουν το γεγονός που μαρτυρούν; Μάλλον κανένας. Οι Απόστολοι, όμως, και οι υπόλοιποι μάρτυρες του γεγονότος της Ανάστασης σφράγισαν τη μαρτυρία τους με το αίμα τους.  Κανείς δεν πεθαίνει για ένα ψέμα.

v  Από την αυθεντικότητα της Καινής Διαθήκης, του βιβλίου που μαρτυρεί το γεγονός.

Η Καινή Διαθήκη, το μεγαλύτερο μπεστ σέλλερ όλων των εποχών, είναι το εγκυρότερο και αυθεντικότερο κείμενο της ιστορίας. Η εγκυρότητα των διαφόρων κειμένων κρίνεται από το πλήθος των χειρογράφων αλλά και από τη χρονική εγγύτητα μεταξύ της συγγραφής του πρωτοτύπου και της συγγραφής του χρονικά πλησιέστερου αντιγράφου. Η ιστορία του Θουκυδίδη π.χ. υπάρχει σε εννέα χειρόγραφα, που όλα τους χρονολογούνται μετά το 900 μ.Χ., δηλαδή 1300 χρόνια μετά τη συγγραφή του πρωτοτύπου. Για την Καινή Διαθήκη υπάρχουν τουλάχιστον 5.000 χειρόγραφα ( 5.000 με το ελληνικό πρωτότυπο κείμενο, 25.000 αν συμπεριλάβουμε και τα χειρόγραφα με μεταφράσεις της Καινής Διαθήκης ). Υπάρχουν πολλά χειρόγραφα των 3ου και 4ου αιώνα, ενώ αποσπάσματα της Καινής Διαθήκης χρονολογούνται ήδη από τον δεύτερο αιώνα και, σύμφωνα με νεότερες ανακαλύψεις του καθηγητή Τίντε, και από τον πρώτο αιώνα, δηλαδή τον αιώνα συγγραφής του κειμένου. Κανένα άλλο ιστορικό γεγονός δεν έχει τέτοια υποστήριξη στη χειρόγραφη παράδοση. Είναι ευκολότερο να αμφισβητήσει κανείς τον πελοποννησιακό πόλεμο ή την ύπαρξη του Μεγάλου Αλεξάνδρου παρά την Ανάσταση του Χριστού. Αλλά και πλήθος άλλο εσωτερικών και εξωτερικών ( αρχαιολογία, γλωσσολογία… ) μαρτυριών αποδεικνύει την εγκυρότητα της Καινής Διαθήκης.

v  Από την εξέλιξη του Χριστιανισμού.

Ο Χριστιανισμός ξεκίνησε με τις χειρότερες από ανθρώπινη άποψη προϋποθέσεις. Έναν σταυρωμένο ιδρυτή. Μερικούς Ιουδαίους μαθητές. Και ένα ολόκληρο σύστημα εναντίον του ( Ιουδαϊκό Ιερατείο και Ρωμαϊκή εξουσία ). Αν ο Χριστός ήταν ένας απλός άνθρωπος, η ομάδα των μαθητών του θα είχε, αργά ή γρήγορα, διαλυθεί. Άλλωστε, ο Χριστιανισμός είναι μια δύσκολη θρησκεία. Μια θρησκεία που διδάσκει την ηθική καθαρότητα και την αυτοθυσία, μια θρησκεία που απαιτεί το μαρτύριο. Και διώχθηκε όσο καμιά άλλη θρησκεία. Εκατομμύρια μάρτυρες έχυσαν το αίμα τους γι’ αυτή την πίστη. Σύμφωνα με τη λογική, η θρησκεία αυτή θα έπρεπε να έχει εξαφανιστεί. Όμως, συνέβη το αντίθετο. Σήμερα, ο Χριστιανισμός είναι η πρώτη, αριθμητικά, θρησκεία στον κόσμο. Πώς συνέβη αυτό; Γιατί ακολουθούν οι άνθρωποι κάποιον Εσταυρωμένο, που τους ζητά να σηκώσουν και αυτοί Σταυρό, να κάνουν θυσίες; Διότι Αυτός που τους ζητά τον Σταυρό δεν είναι άνθρωπος αλλά ΘΕΟΣ. Δεν είναι νεκρός αλλά ΖΕΙ.



Ο Simon Greenleaf ( Γκρήνλιφ ) υπήρξε ιδρυτής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και η μεγαλύτερη νομική αυθεντία των Η.Π.Α.. Η ειδίκευσή του ήταν η μελέτη των αποδεικτικών στοιχείων. Του ζητήθηκε να εξετάσει το θέμα του Ιησού και της Ανάστασής Tου. Μελέτησε μαρτυρίες, εξέτασε όλα τα στοιχεία, απέρριψε κάθε τι μη επιστημονικά αποδεκτό και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, βάσει των αποδεικτικών στοιχείων, η Ανάσταση του Χριστού είναι το πιο αδιαμφισβήτητο γεγονός της παγκόσμιας ιστορίας.

Άπειρα είναι τα παραδείγματα των επιστημόνων που, όντες άθεοι ή αγνωστικιστές, ξεκίνησαν να ερευνούν την υπόθεση της Ανάστασης του Χριστού, με σκοπό να την καταρρίψουν, και, αντ’ αυτού, κατέληξαν να γίνουν πιστοί Χριστιανοί και κήρυκες του Ευαγγελίου Του. Ο C. S. Lewis, ένας από τους μεγαλύτερους Άγγλους λογοτέχνες, ο Φρανκ Μόρισον, συγγραφεύς του Who Moved the Stone, ο Josh McDowell, που αφιέρωσε επτακόσιες εργατοώρες, για να αποδείξει ότι η Ανάσταση είναι ένα ψέμα, και κατέληξε να κηρύττει την ΑΝΑΣΤΑΣΗ, και πολλοί άλλοι. Τα πιο πρόσφατα σχετικά παραδείγματα αποτελούν ο Lee Strobel και ο Jim Warner Wallace. Ο Lee Strobel, συντάκτης ( investigative editor ) της Chicago Tribune, ήταν άθεος, όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα "πρόβλημα". Η γυναίκα του πίστεψε στον Χριστό. Αποφάσισε να της αποδείξει ότι ο Χριστιανισμός είναι ψέμα. Χρησιμοποίησε τις γνώσεις του πάνω στη νομική επιστήμη και την έρευνα των στοιχείων, για να εξετάσει τον Χριστιανισμό. Τελειώνοντας την έρευνά του, έγραψε ένα βιβλίο, το The Case for Christ, όπου παραθέτει τα στοιχεία που τον οδήγησαν από την αλόγιστη και άκριτη αθεΐα στην έλλογη και συνειδητοποιημένη χριστιανική πίστη. Ο Jim Warner Wallace ήταν διάσημος ειδικός ερευνητής εκκρεμών αστυνομικών υποθέσεων ( cold cases ), κάτι σαν ερευνητής CSI.. Άπιστος ο ίδιος, αποφάσισε να ερευνήσει τον Χριστιανισμό με την ίδια μέθοδο που ερευνούσε τις υποθέσεις του. Εφάρμοσε τις αρχές που χρησιμοποιούσε στην εργασία του, για να εξετάσει τα γεγονότα που περιγράφονται στα Ευαγγέλια. Κατέγραψε την έρευνά του στο βιβλίο Cold Case Christianity, A Homicide Detective Investigates the Claims of the Gospels. Το βιβλίο αυτό είναι καθαρή λογική, καθαρή επιστήμη. Το πόρισμα; Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ.   

Όμως η Ανάσταση του Χριστού μαρτυρείται και αποδεικνύεται κάθε χρόνο και από ένα θαύμα, από ένα υπερφυσικό γεγονός. Κανένα άλλο ιστορικό γεγονός δεν πιστοποιείται με ανάλογο τρόπο. Κάθε χρόνο, το Μέγα Σάββατο, περίπου στη μία το μεσημέρι, συμβαίνει το θαύμα του Αγίου Φωτός. Με θεία ενέργεια ανάβει η δεσμίδα των τριάντα τριών κεριών που κρατά ο Πατριάρχης αλλά και κεριά διαφόρων πιστών, που βρίσκονται μέσα ή και έξω από τον Ναό της Αναστάσεως. Ταυτόχρονα, εμφανίζονται λάμψεις μέσα στον Ναό, σαν αστραπές, που, όμως, συμπεριφέρονται με ιδιαίτερο τρόπο. Αυτές οι λάμψεις δεν συμπεριφέρονται όπως τα φλας των φωτογράφων, που απλώνουν τη λάμψη τους ομοιόμορφα σε συγκεκριμένο διάστημα στο χώρο, ούτε πολύ μικρό ούτε πολύ μεγάλο, αλλά φωτίζουν άλλοτε ολόκληρο τον ναό, και άλλοτε πολύ μικρά τμήματα του ναού. Συχνά, το Άγιο Φως εμφανίζεται και σαν μια πύρινη σφαίρα που διατρέχει τον ναό και ανάβει τα καντήλια ή τα κεριά των πιστών, κάνοντας και μια βουή σαν άνεμος, όπως το Άγιο Πνεύμα την ημέρα της Πεντηκοστής. Υπάρχουν χιλιάδες αυτόπτες μάρτυρες, που βεβαιώνουν το θαύμα, αλλά κανένας αυτόπτης μάρτυς, που να διαπίστωσε κάποια απάτη. Υπάρχει, επίσης, σημαντικότατη ιστορική τεκμηρίωση του θαύματος με πάνω από 70 ιστορικές μαρτυρίες που καλύπτουν μια περίοδο πάνω από χίλια χρόνια. Τέλος, το 2008 το θαύμα καταγράφηκε επιστημονικά με ειδικό όργανο ( οσιλοσκόπιο ) και επιβεβαιώθηκε από τον φυσικό Αντρέι Βολκώφ, του Εθνικού Κέντρου Ερευνών της Ρωσίας, ενός από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα φυσικής στον κόσμο. Όσοι αμφισβητούν το θαύμα δεν έχουν πάει καν να εξετάσουν από κοντά το γεγονός, κάτι που είναι απόλυτα αντιεπιστημονικό. Για να αμφισβητήσεις κάτι, θα πρέπει πρώτα να το γνωρίσεις, να το εξετάσεις. Τότε θα έχει η άποψή σου ισχύ. Αν δεν ξέρεις, μη μιλάς.



Τί σημαίνει, όμως, για εμάς η Ανάσταση του Χριστού; Η Ανάσταση του Χριστού είναι ο προάγγελος της δικής μας Ανάστασης. Όπως αναστήθηκε ο Χριστός, έτσι θα αναστηθούμε και εμείς κατά την Δευτέρα Παρουσία. Σημαίνει ότι δεν είμαστε εγκλωβισμένοι στα στενά όρια της φθοράς και της γήινης υπάρξεως. Είμαστε ουρανοδρόμοι. Πορευόμαστε στον ουρανό. Δεν είμαστε ύλη που θα χαθεί αλλά είμαστε πνεύμα με ύλη που θα αναστηθεί άφθαρτη. Και, όσο ενωνόμαστε με τον ΑΝΑΣΤΗΘΕΝΤΑ ΧΡΙΣΤΟ, τόσο κατακτούμε την αφθαρσία και την αθανασία. Όπως ο Μέγας Αγιασμός, που ευλογείται από τον Ιερέα, δεν χαλάει αλλά είναι άφθαρτος, έτσι και εμείς με τη Θεία Κοινωνία και τη μετοχή στον Χριστό γινόμαστε άφθαρτοι, αθάνατοι, αιώνιοι. Όπως τα ξερά κλαδιά μπροστά στην θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του Χάρου στους Λειψούς βγάζουν μπουμπούκια λίγο πριν την γιορτή της στις 23 Αυγούστου, κόντρα στους νόμους της φύσεως, έτσι και εμείς, με τη μετοχή μας στον Χριστό, ζωοποιούμαστε και αθανατοποιούμαστε. Ας φωνάξουμε, λοιπόν, μαζί με τον ιερό Χρυσόστομο:

« Πού σου θάνατε το κέντρον; Πού σου Άδη το νίκος;

Ανέστη Χριστός και συ καταβέβλησαι ».

στη νεοελληνική: « Πού είναι θάνατε η δύναμή σου; Πού είναι Άδη η νίκη σου;

Αναστήθηκε ο Χριστός και εσύ έχεις καταπέσει ηττημένος ».

( άρθρο του Βασιλείου Ταμιωλάκη - https://www.scribd.com/user/192734571/basilthegreek)











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου