Τετάρτη, 26 Μαΐου 2010

ΟΙ ΔΕΚΑ ΕΝΤΟΛΕΣ

Παραγωγή: Σίντυ Μποντ
Σκηνοθεσία: Μπιλ Μπόις
Μουσική : Ρεγκ Πάουελ
Έτος : 2007
Διάρκεια: 90 λεπτά
Διανομή : Audio Visual


Η επική ιστορία του Μωυσή σε μια εκπληκτική ταινία κινουμένων σχεδίων τρισδιάστατης τεχνολογίας. Η θαυματουργική του διάσωση, η εξορία του στην έρημο, η επιστροφή του στην Αίγυπτο, οι δέκα πληγές, η Έξοδος από την Αίγυπτο, η πορεία στην έρημο, η παράδοση των δέκα εντολών, η κοίμηση του Προφήτη.
Δεν έχει καμιά σχέση με προηγούμενες παραγωγές κινουμένων σχεδίων. Η ποιότητα της εικόνας και του ήχου είναι απαράμιλλες. Η μεταφορά των γεγονότων γίνεται με σεβασμό στη βιβλική ιστορία ( σε γενικές γραμμές ). Ένα πραγματικό υπερθέαμα για μικρούς αλλά και για μεγάλους.

Το προτείνουμε ανεπιφύλακτα!

Αξιολόγηση*****


Δείτε το trailer
Σχόλια για την ταινία

Σχετικά με τις 10 εντολές.

Οι δέκα εντολές αποτελούν μια πραγματική επανάσταση στην ανθρώπινη ιστορία. Σε κανένα προγενέστερο νομοθετικό κείμενο, δεν συναντώνται αυτές οι εντολές. Δεν έχουν άλλο ιστορικό προηγούμενο ή, έστω, παράλληλο. Και αυτό γιατί δόθηκαν απ' τον Θεό στον άνθρωπο. Οι ιστορικοί που αγωνίζονται να αποδείξουν την εξάρτηση της Βίβλου από άλλες θρησκευτικές παραδόσεις γειτονικών λαών δεν έχουν τίποτε να πουν όταν βρίσκονται μπροστά σ' αυτές τις εντολές. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως οι δέκα εντολές έφεραν πραγματική επανάσταση στην ανθρώπινη ιστορία.


Τα θαύματα που περιγράφονται στο βιβλίο της ΕξόδουΥπάρχει η τάση να αμφισβητείται η θαυματουργική διάσταση των γεγονότων που περιγράφονται στο βιβλίο της Εξόδου. Έχουν γυριστεί πολλά σχετικά ντοκυμαντέρ με τα οποία επιχειρείται να ερμηνευθεί η σχετική ιστορία μόνο με την λογική. Απώτερος στόχος η αλλοίωση του μηνύματος της Αγίας Γραφής. Το πιο εξωφρενικό ντοκυμαντέρ που είδαμε ήταν αυτό της σειράς " Battles "που έδειχνε τον Μωυσή σαν σκληρό και αδίστακτο κομάντο να σκοτώνει στρατιές Αιγυπτίων με το σπαθί του σε σκηνοθεσία που θύμιζε την ταινία " 300 ". Ότι να' ναι!

Η αλήθεια βρίσκεται αλλού. Τα γεγονότα που περιγράφονται στην Έξοδο ήταν πραγματικά θαύματα. Αξίζει να αναφέρουμε πως, πρόσφατα, ανακαλύφθηκαν αιγυπτιακά άρματα στην Ερυθρά Θάλασσα. Έχουν γυριστεί και σχετικά ντοκυμαντέρ με τέτοια ευρήματα.

Ένα χαρακτηριστικό θαύμα είναι η βλάστηση του ξερού ραβδιού του Μωυσή. Και σήμερα σημαίνει ένα ανάλογο θαύμα. Στην Παναγία του Χάρου στους Λειψούς αλλά και σε άλλες Εκκλησίες της Πατρίδας μας, ξερά κλαδιά, χωρίς νερό, χωρίς χώμα, ανθίζουν. Και αυτό είναι και μια απόδειξη πως ο Θεός της Βίβλου είναι ο Θεός της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Συμβολισμοί και προτυπώσεις της Ιστορίας της Εξόδου.
Ξερό κλαρί που ανθίζει: Προτυπώνει την άσπορη και παρθενική γέννηση του Ιησού Χριστού απ' την Παρθένο Μαρία.

Σημείο στις πόρτες των Εβραίων: Προτυπώνει τον Τίμιο Σταυρό. Το εβραϊκό κείμενο γράφει πως ο Άγγελος χάραξε το " ταυ " στις πόρτες. Το " ταυ " που είχε το σχήμα του Σταυρού, κάπως σαν το αγγλικό " t ", χρησιμοποιούνταν τότε ευρέως σαν σημάδι για διάφορους λόγους.

Διάβαση της Ερυθράς Θάλασσας: Προτυπώνει την άσπορη και παρθενική γέννηση του Ιησού Χριστού απ' την Παναγία. Επίσης προτυπώνει και την διάβαση απ' την φθορά στην αφθαρσία, απ' τον θάνατο στην αθανασία, διάβαση που συνέβη με την Ανάσταση του Χριστού.

Πέτρα που ανέβλυσε ύδωρ:Προτύπωση του Χριστού απ' τον οποίο πηγάζει το ύδωρ της ζωής και της αθανασίας. " Η δε πέτρα ην ο Χριστός ".

Έκταση των χειρών του Μωυσέως: Προτύπωση του Σταυρού. Ο Μωυσής, όσο οι Ισραηλίτες πολεμούσαν τους Αμαληκίτες, ύψωσε τα χέρια του σε έκταση, ώστε σχημάτισε με το σώμα του ένα Σταυρό.

Χάλκινο φίδι: Προτύπωση του Σταυρού. Όπως υψώθηκε ο χάλκινος όφις στην έρημο, και όποιος κοιτούσε σ' αυτόν σωζόταν απ' το φαρμαγγερό δάγκωμα του φιδιού, έτσι και ο Χριστός υψώθηκε στο Σταυρό. Όποιος ατενίζει σ' Αυτόν με ελπίδα σώζεται.Εκπαιδευτική πρόταση


Μπορεί να προβληθεί σε παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου. Ακόμη θα μπορούσε να συνδυαστεί με την διδακτική ενότητα σχετικά με τις 10 εντολές, του διδακτικού εγχειριδίου της Α΄ Γυμνασίου. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας βλέπουν ευχάριστα κινούμενα σχέδια τρισδιάστατης τεχνολογίας.
Σχετική ταινία

Οι Δέκα Εντολές του Σεσίλ Ντε Μιλ. O Τσάρλτον Ίστον είναι ανεπανάληπτος στον ρόλο του Μωυσή.


Μπορώ να το βρω

Στο ντιβιντάδικο της γειτονιάς μου


ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου