Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ

AΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ



Ο Άγιος Λουκάς, Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως Κριμαίας, είναι ένας οικουμενικός Άγιος. Και, παρά το ότι είναι Ρώσος στην καταγωγή, είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην Ελλάδα. Μάλιστα, θα μπορούσαμε να πούμε πως εμείς οι Έλληνες ευλαβούμαστε περισσότερο τον Άγιο Λουκά απ' ότι οι Ρώσοι. Ο Άγιος είναι πιο γνωστός στην Ελλάδα παρά στη Ρωσία. Έτσι, το ντοκυμαντέρ που θα παρακολουθήσετε έχει γυριστεί από Έλληνες. Σ' αυτό συνέβαλε και το ότι στην επαρχία που ποίμαινε ο Άγιος Λουκάς Συμφερουπόλεως Κριμαίας υπήρχαν πολλοί Έλληνες. 

Ο Άγιος Λουκάς, έχοντας το ίδιο όνομα με τον Ευαγγελιστή Λουκά τον ιατρό, υπήρξε και αυτός ιατρός, και μάλιστα σπουδαίος. Οι μελέτες του προξένησαν παγκόσμιο θαυμασμό και χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα. Έτσι, το βιβλίο ή το DVD με τον βίο και τους λόγους του είναι ένα πολύ καλό δώρο για ιατρούς. Το πιο γνωστό βιβλίο που έχει κυκλοφορήσει για τον Άγιο Λουκά Κριμαίας είναι των εκδόσεων ΑΚΡΙΤΑΣ. Έχουν γραφεί, όμως, και άλλα αξιόλογα έργα, σύντομοι βίοι και αφηγηματικές βιογραφίες.  

Ακολουθεί ένα ντοκυμαντέρ με τον βίο του, παράκληση στον Άγιο, προσευχή προς αυτόν και το απολυτίκιό του.  


Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΡΙΜΑΙΑΣ



ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ ΚΡΙΜΑΙΑΣ



ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ




ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ



2 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για το αξιόλογο ιστολόγιο σας!
    Αναζητούμε παιδικές χριστιανικές ταινίες μεταγλωττισμένες και δεν μπορούμε να εντοπίσουμε κάπου. Έχετε κάτι υπόψιν;
    Σας ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σας ευχαριστώ για την υποστήριξη και σας συγχαίρω για το ενδιαφέρον σας για τις χριστιανικές ταινίες. Σας συγχαίρω και για το δικό σας ιστολόγιο που είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και όμορφο. Πολύ καλή προσπάθεια!

    Ως απάντηση στο ερώτημά σας έχω να πω τα εξής:

    Κατ' αρχήν δείτε τις αναρτήσεις μου σχετικά με τις 10 εντολές και τα Χρονικά της Νάρνια. Οι δέκα εντολές είναι ό,τι καλύτερο έχει κυκλοφορήσει σε τεχνολογία animation, μιλώντας πάντα για χριστιανικές ταινίες. Αναζητήστε τη συγκεκριμένη παραγωγή που είναι εξαιρετική. Στο μενού μπορείς να επιλέξεις αν θες να την παρακολουθήσεις μεταγλωττισμένη ή στην Αγγλική γλώσσα. Υπάρχει σε όλα σχεδόν τα dvd club. Δείτε λοιπόν την ανάρτησή μου για την ταινία αυτή.

    Το ίδιο ισχύει και για τα χρονικά της Νάρνια. Μιλάμε για πλούσιες παραγωγές, ακριβές, θεαματικές ταινίες με ποιότητα παραγωγής. Και για τις τρεις ταινίες υπάρχουν και υπότιτλοι αλλά και μεταγλώττιση. Τα χρονικά της Νάρνια είναι μια πολύ καλή περίπτωση για σας τα παιδιά. Μπορείτε να προμηθευτείτε και τα βιβλία και τα pc games. Μπορείτε να κάνετε και ένα σχετικό αφιέρωμα ή μια εκδήλωση. Οπωσδήποτε, πρέπει να δείτε τις ταινίες, αν δεν το έχετε ήδη κάνει.

    Πάμε τώρα σε ταινίες που δεν έχω παρουσιάσει στο ιστολόγιό μου.

    Θα σας προτείνω κατ' αρχήν τις τέσσερις ταινίες κινουμένων σχεδίων για τη ζωή του Χριστού που κυκλοφόρησε η εκδοτική εταιρεία Modern Times, που είχε και το κανάλι Αλτερ και τον Κόσμο του Επενδυτή.
    Οι τέσσερις ταινίες έχουν τους εξής τίτλους:
    Ιησούς ο Υιός του Θεού
    Η διδασκαλία του Χριστού
    Οι παραβολές του Κυρίου
    Τα θαύματα του Ιησού.

    Προτείνω τις εξής παραγωγές γιατί είναι ό,τι καλύτερο έχω βρει σε επίπεδο παραγωγής για τη ζωή του Χριστού σε κινούμενα σχέδια. Οι μορφές θα μπορούσαν να είναι καλύτερες αλλά δεν πειράζει, είναι αρκετά καλές. Η μουσική είναι ωραία και υποβλητική, δημιουργεί αίσθημα θρησκευτικής ανάτασης, κατανύγει. Η όλη προσπάθεια στη μεταγλώττιση είναι αξιόλογη. Κατάλληλη για το σκοπό που επιδιώκουμε.

    Δεν θα σας συνιστούσα να βλέπετε ό,τι έχει κυκλοφορήσει σε κινούμενα σχέδια για τη ζωή του Χριστού ή άλλα βιβλικά πρόσωπα. Μερικές παραγωγές είναι τελείως χάλια. Οι μορφές δεν έχουν καμία, απολύτως ιεροπρέπεια, και η παραγωγή είναι έτσι φτιαγμένη που, μάλλον, γελοιοποιεί τα ιερά πρόσωπα. Οι ταινίες που προανέφερα είναι καλές. Δείτε, επίσης, τα σχόλιά μου και στην ανάρτησή μου για τη Γέννηση του Χριστού σε κινούμενα σχέδια.

    Το θέμα είναι πού θα τις βρείτε αυτές τις τέσσερις ταινίες. Εγώ τις είχα πάρει, όταν τις έδινε η εφημερίδα. Ενδεχομένως, να κυκλοφορούν σε βιβλιοπωλεία αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο γιατί η εκδοτική εταιρεία πρέπει να έκλεισε. Μπορεί, όμως, να τις έχει κάποιος στο νησί σας. Εν πάση περιπτώσει, αν δεν τις βρείτε αλλού, στείλτε μου ενα email και θα σας τις προμηθεύσω. Πρέπει να τις έχω διπλές.

    Επίσης, αν δεν το γνωρίζετε ήδη, υπάρχει ένα κανάλι στου youtube με τον τίτλο pankrestos. Είναι μια προσπάθεια του ιερού ναού 40 εκκλησιών Θεσσαλονίκης. Εκεί μπορείτε να βρείτε διάφορα βίντεος που, ίσως, σας ενδιαφέρουν. Πληκτρολογήστε pankrestos στο google και η μηχανή αναζήτησης θα σας οδηγήσει στο σχετικό κανάλι.

    Αυτά τα ολίγα προς το παρόν. Θα ψάξω το αρχείο μου να δω και τί άλλο έχω σε παιδικές μεταγλωττισμένες ταινίες και θα σας ενημερώσω. Πάντως, θα πρέπει να σας πω πως η μεταγλώττιση είναι, συνήθως, φτωχότερη από την πρωτότυπη ηχογράφηση. Αν π.χ. δείτε τις 10 εντολές ή τα Χρονικά της Νάρνια σε μεταγλώττιση και μετά τις δείτε στα αγγλικά με υπότιτλους θα καταλάβετε τη διαφορά. Βέβαια, τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να διαβάζουν υπότιτλους, οπότε η μεταγλώττιση είναι απαραίτητη.

    Αν δεν μπορέσετε να βρείτε τις ταινίες, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

    Πάντως, σας ευχαριστώ για το ερώτημά σας. Τώρα που το σκέφτομαι, μάλλον θα πρέπει να ασχοληθώ περισσότερο με την παρουσίαση παιδικών χριστιανικών ταινιών!

    Με αγάπη Χριστού,

    CitizenBasil

    ΑπάντησηΔιαγραφή