Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Οι καμπάνες της Αγίας Μαίρης



Σκηνοθεσία : Leo McCarey

Πρωταγωνιστές : Bing Crosby, Ingrid Bergman

Χρονολογία : 1945


Υπόθεση

Ο Ιερωμένος Τσαρλς Τσακ Ο Μάλεϋ αναλαμβάνει την διεύθυνση ενός καθολικού σχολείου. Έρχεται σε αντίθεση με την ηγουμένη των μοναχών αδελφή Μαίρη Μπένεντικτ για διάφορα εκπαιδευτικά θέματα. Το σχολείο αντιμετωπίζει προβλήματα και ο Ιερέας σκέφτεται να προτείνει τη συγχώνευσή του με μεγαλύτερο γειτονικό σχολείο. Οι μοναχές ελπίζουν πως ο Θεός θα δώσει μια λύση. Και, τελικά, η λύση δίνεται.



Σχολιασμός


Η ταινία θεωρείται απ' τις καλύτερες ταινίες στην Ιστορία του κινηματογράφου. Και είναι απ' τις καλύτερες Χριστιανικές ταινίες που έχουμε δει. Οι ερμηνείες και των δύο πρωταγωνιστών καθηλώνουν. Η σκηνοθεσία, η μουσική, όλα είναι άψογα. Βέβαια, πρόκειται για μια ασπρόμαυρη ταινία. Αλλά έχει αυτήν την ποιότητα των καλών παλιών ταινιών που παρά την ασπρόμαυρη εικόνα τους σε συναρπάζουν και σε μεταφέρουν μέσα στον κόσμο τους. Το σενάριο είναι έξυπνο και έχει στοιχεία χιούμορ. Θίγει εκπαιδευτικά θέματα και πραγματεύεται πολύ πετυχημένα και τα θέματα της πίστης και της φιλανθρωπίας. Παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό διάλογο. Ρωτά ο Ιερέας Ο Μάλεϋ τον ζάμπλουτο Μπογκάρντους.

- Τί θα κάνεις αν γίνει σεισμός και καταστραφεί αυτό το κτίριο που χτίζεις ;

- Το έχω ασφαλισμένο βέβαια.

- Μα δεν ξέρεις ότι σίγουρα θα πέσει.

- Το κάνω για να είμαι εξασφαλισμένος σε κάθε περίπτωση.

- Το κτίριο το ασφάλισες. Με την ψυχή σου τί γίνεται; Δεν θα πρέπει να την ασφαλίσεις και αυτήν ώστε σε περίπτωση που είναι αλήθεια αυτά για τα οποία αμφιβάλλεις, να είσαι εξασφαλισμένος;


Η υπόθεση των καθολικών σχολείων έχει έρθει πρόσφατα στην επικαιρότητα για διόλου ευχάριστους λόγους. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να προβάλλεται μόνο η αρνητική εικόνα τους. Σε άθεες κοινωνίες, όπως π.χ. αυτές της Γαλλίας, αυτά τα σχολεία ήταν ένα καταφύγιο για όσους παρέμειναν πιστοί στις Χριστιανικές αρχές τους. Ο μονομερής τονισμός των σκανδάλων αυτών των σχολείων είναι άδικος. Και δεν έχει ως στόχο μόνο τον Καθολικισμό αλλά τον Χριστιανισμό συνολικά.



Το βρήκαμε

Στο κεντρικό κατάστημα « Seven » της Θεσσαλονίκης απέναντι απ' το Διοικητήριο.



Μπορείς να το δεις και στην παρακάτω διεύθυνση



Αξιολόγηση

*****

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου