Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Lilies of the field



Χρονολογία : 1963
Πρωταγωνιστές : Sidney Poitier, Lilia Skala
Σκηνοθεσία : Rulph Nelson


Ιστορία και Υπόθεση


H ταινία " Lilies of the field " είναι μια απ' τις καλύτερες Χριστιανικές ταινίες που έχουμε δει. Άλλωστε, κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία του κινηματογράφου. Είναι η ταινία για την οποία ο γνωστός μαύρος ηθοποιός Sidney Poutier πήρε το Όσκαρ Πρώτου Ανδρικού ρόλου. Ήταν η πρώτη φορά που μαύρος ηθοποιός βραβευόταν με τέτοιο βραβείο.




Η ταινία έχει πολύ ενδαφέρουσα υπόθεση. Ένας μαύρος εργάτης, o Homer Smith ταξιδεύει στην Αμερική. Πηγαίνει σε μια πολιτεία για να βρει δουλειά και στο δρόμο σταματά σε ένα οίκημα για να ζητήσει λίγο νερό. Εκεί βρίσκονται τρεις καθολικές μοναχές που μόλις ήρθαν απ' την Ανατολική Γερμανία και δεν ξέρουν καν αγγλικά. Οι μοναχές βλέπουν στον ερχομό του την Θεία Βοήθεια, καθώς χρειάζονται κάποιο εργάτη. Γίνεται μια συνεννόηση. Ο Homer καταλαβαίνει πως θα επισκευάσει την στέγη του οικήματος και θα πάρει κάποια χρήματα. Όμως, στο τέλος διαπιστώνει πως οι μοναχές θέλουν να χτίσει ένα ναό, ενώ δεν μπορούν να τον πληρώσουν! Ο Homer αποφασίζει να βοηθήσει. Το σενάριο είναι συγκινητικό ενώ υπάρχουν και πολλά κωμικά στοιχεία. Ο Poitier δίνει, πραγματικά, ρεσιτάλ ερμηνείας. Είναι ο καλύτερος ρόλος της καριέρας του.







Αξιολόγηση

*****


Το βρήκαμε

Στο κεντρικό Seven της Θεσσαλονίκης, απέναντι απ' το Διοικητήριο.



Μπορείς να δεις την ταινία και στη διεύθυνση




Σχολιασμός


Ο τίτλος της ταινίας προέρχεται απ' το Ευαγγέλιο. " Και περί ενδύματος τί μεριμνάτε; Καταμάθετε τα κρίνα του αγρού πώς αυξάνει. Ου κοπιά ουδέ νήθει ». Σε μια εποχή που το κυνήγι των υλικών αγαθών έχει αναχθεί σε ύψιστη επιδίωξη των περισσοτέρων, αυτή η ταινία μας δίνει ένα υπέροχο μήνυμα. Ο Θεός είναι ο κύριος των πάντων. Αν θέλει να παράσχει κάτι, θα βρει κάποιο τρόπο. Απαιτείται πίστη, χρειάζεται ελπίδα.

Και, ταυτόχρονα, δίνει ένα υπέροχο μήνυμα εθελοντικής προσφοράς. O Homer δεν έχει κάτι να δώσει. Βρίσκει, όμως, και δίνει. Δίνει απ' το υστέρημα του χρόνου και των χρημάτων του. Αφιερώνει την εργασία του στο Θεό.

Άλλωστε, κατά τον απόστολο των Εθνών, Παύλο, " Άνθρωπε, τί έχεις όπερ ούκ έλαβες; Εί δέ καί έλαβες, τί καυχάσαι ως μή λαβών ; "


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου